Robert Burns Night! Το αγαπημενο παιδι της Σκωτιας εχει 25 Ιανουαριου τα γενεθλια του

11/02/2021

Robert Burns Night! Το αγαπημενο παιδι της Σκωτιας εχει 25 Ιανουαριου τα γενεθλια του

Εάν αποσυνθέσεις τη Σκωτία στο τέλος θα δεις να σου απομένουν ένα Whisky, μια Γκάιντα, Haggis και τα ποιήματα του Robert Burns…

Σε ένα μικρό χωριό,το Άλλογουέι, δίπλα στο Άιρ της Σκωτίας γεννήθηκε το 1759 ο Robert. Γιος κηπουρού πέρασε τα περισσότερα χρόνια του ως απλός γεωργός. Κατόρθωσε όμως να μορφωθεί μελετώντας μόνος του και να γίνει ο περίφημος ποιητής, που αποκαλείτε και «ο βάρδος της Σκωτίας».

sickle

Ήταν πνεύμα φιλελεύθερο και κοσμοπολικό, θεωρείται γενάρχης του ρομαντισμού, παρόλο που έγραψε κυρίως στη μητρική του διάλεκτο και οι θυελλώδεις έρωτές του άφησαν το αποτύπωμά τους στη φλογερή ποίησή του.
Φανατικός λάτρης του Whisky και των γυναικών καταδικάστηκε το 1786 με μεγάλο πρόστιμο για την ελευθεριάζουσα σχέση του με τη μελλοντική γυναίκα του. Έζησε δύο χρόνια στο Εδιμβούργο και έγινε δεκτός σε όλα τα φιλολογικά σαλόνια, συνεχίζοντας να γράφει και να κάνει σχέσεις και παιδιά τα οποία δεν αναγνώριζε.
Πέθανε άδικα σε νεαρή ηλικία το 1796 από καρδιοπάθεια.
Ο Μπερνς, ύμνησε την λαϊκή σκωτσέζικη ψυχή, τον έρωτα και την ελευθερία, περιέγραψε την ζωή στην Σκωτία όσο και στην αγροτική περιοχή που μεγάλωσε και θεωρείται ο εθνικός ποιητής της Σκωτίας. Η ποίησή του είναι απλή, υγιής και δυνατή, γεμάτη χάρη και χιούμορ, αποτελεί δε ακόμη και σήμερα κοινό τόπο και συνδετικό κρίκο των απανταχού Σκωτσέζων.
O Walter Scot είπε για τον Burns: « το μάτι και μόνο, νομίζω, δείχνει την ποιητική ιδιοσυγκρασία και το χαρακτήρα. Μεγάλο, και σκοτεινό αλλά κυριολεκτικά έλαμπε όταν μιλούσε με το συναίσθημα. Ποτέ δεν είδα άλλο τέτοιο μάτι σε ένα ανθρώπινο κεφάλι, αν και έχω δει τους πιο διακεκριμένους άνδρες της εποχής μου.

Είναι αλήθεια ότι πρέπει να ήταν πολύ ενδιαφέρουσα προσωπικότητα μιας και ακόμα και σήμερα αποτελεί πηγή έμπνευσης για χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Αξίζει να αναφέρω ότι κάθε παραμονή της πρωτοχρονιάς ο κόσμος τραγουδάει το Auld Lang Syne. Σίγουρα κάπου το έχετε ακούσει…

Η Σκωτία λοιπόν γιορτάζει 25 Ιανουαρίου τη γέννηση αυτού του ανθρώπου και εθνικού της ποιητή. Η μέρα είναι αφιερωμένη στο Robert Burns, και τιμάται (εδώ και 200 χρόνια) με το λεγόμενο Burns Supper, ένα πληθωρικό γεύμα με χάγκις, ουίσκι, τραγούδι και απαγγελίες ποιημάτων – του Μπερνς. Το χάγκις δεν είναι μόνο το εθνικό φαγητό της Σκωτίας (παλιότερα, τυπικό φαγητό των φτωχών) αλλά και ένα έδεσμα στο οποίο ο Μπερνς αφιέρωσε ολόκληρη ωδή: το Address to a Haggis.

Για να τιμήσει το αποστακτήριο Arran τον μεγάλο ποιητή έβγαλε το Robert Burns Whisky – 2012 Edition
φτιαγμένο από περίπου 70% Bourbon βαρέλια και 30% Sherry βαρέλια. Ελαφρύ και αρωματικό Single Malt ιδανικό, πριν ή κατά τη διάρκεια ενός γεύματος. Το καλό είναι ότι δεν περιέχει καθόλου τεχνητές χρωστικές ουσίες και η τιμή του είναι αρκετά προσιτή…

και το Arran Blended Whisky. Ένα απολαυστικά ομαλό μείγμα το οποίο περιέχει ένα μέρος του Arran Malt. Θα πρέπει επίσης να προσθέσουμε ότι και τα δύο έχουν εγκριθεί από τη Παγκόσμια Ομοσπονδία Robert Burns.

Αλλά επειδή Burns Night χωρίς Haggis δεν γίνεται σας παραθέτω και μια συνταγή για τους ποιό μυημένους στα μυστικά της κουζίνας…
—–
Παραδοσιακή συνταγή για Χάγκις (haggis)

Τι είναι το xάγκις και που το βρίσκουμε;
Ακόμα και στην χώρα καταγωγής του, την Σκωτία, η θέα και μόνο ενός πιάτου με χάγκις προκαλεί ποικίλλες αντιδράσεις.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να απολάυσει κανείς το χάγκις του:
• Βραστό – ο παραδοσιακός τρόπος.
• Ψητό – Το περιεχόμενο του αφαιρείται και ψήνεται στον φούρνο.
• Τηγανιτό – Τηγανίζεται σε βούτυρο.
• Σαν γέμιση – Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν γέμιση ακόμα και σε κοτόπουλο. Δοκιμάστε κοτόπουλο ή γαλοπούλα γεμιστή με χάγκις . Πεντανόστιμο!
Ποια είναι τα συστατικά του και πως μπορεί κάποιος να το ετοιμάσει;
Υπάρχουν αμέτρητες συνταγές με πολλούς να ισχυρίζονται ότι κατέχουν το μυστικό συστατικό που να κάνει το πιάτο τους κάτι το ξεχωριστό, διαφορετικά μπαχαρικά, ίσως καπνιστό κρέας η κρέας από κυνήγι. Πάντως το Χάγκις, αρχικά ένα πιάτο των χωρικών, δημιουργήθηκε σε περιόδους φτώχιας από την ανάγκη και την υποχρέωση να χρησιμοποιηθεί μέχρι και το πιο ‘αηδιαστικό’ κομμάτι του εκάστοτε ζώου προς βρώση.

Το Χάγκις είναι στην ουσία ένα είδος λουκάνικου στο εσωτερικό του στομαχιού ενός πρόβατου παρόλο που πλέον πολλοί χασάπηδες χρησιμοποιούν συνθετικά υλικά ( αντί του στομάχου). Αυτό το μέρος συνήθως δεν τρώγεται.

Για τους περιπετειώδεις απλά συνεχίστε την ανάγνωση αυτού του άρθρου …..
Η συνταγή του Χάγγις και τα υλικά που θα χρειαστείτε:
Αρνίσια συκωταριά ( καρδιά, συκώτι και πνευμόνια) ψιλοκομμένη με κρεμμύδι, βρώμη, ξίγκι, μπαχαρικά και αλάτι. Αναμείξτε τα υλικά και τοποθετήστε τα παραδοσιακά στο στομάχι του ζώου και βράστε το.

Αναλυτικά :

• Καθαρισμένο αρνίσιο στομάχι (Καθαρίστε το στομάχι του πρόβατου και γυρίστε το μέσα- έξω. Αφήστε το μέσα σε κρύο αλατισμένο νερό ολονυχτίς).
• Καρδιά και πνεύμονες ενός αρνιού.
• ½ κιλό αρνί.
• 2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα.
• ¼ κιλού βρώμη.
• Αλάτι περίπου 1 κουτάλι σούπας.
• Φρεσκοκομμένο πιπέρι περίπου ένα 1 κουτάλι σούπας.
• Το νερό που έβρασε το κρέας.
• Νερό.

Προαιρετικά:
• Κόλιανδρο (1 κουτάλι σούπας)
• Κανέλλα (1 κουτάλι σούπας)
• Μοσχοκάρυδο (1 κουτάλι σούπας)

Μέθοδος:
• Βράστε όλο το κρέας μέχρι να βράσει τελείως. Κρατήστε τον ζωμό.
• Ψιλοκόψτε το βρασμένο κρέας.
• Αναμείξτε το με τα μπαχαρικά και τον ζωμό.
• Τοποθετήστε το παραπάνω μείγμα στο στομάχι του ζώου.
• Βάλτε το σε μεγάλη κατσαρόλα με κρύο νερό, αφήστε το μέχρι να βράσει και χαμηλώστε μέχρι να σιγοβράσει για 2 ώρες
Το Χάγκις παραδοσιακά σερβίρεται με πουρέ από γογγύλι και πουρέ από πατάτα.

Συνδυάζεται ακόμα καλύτερα με καλή παρέα και άφθονο αλκοόλ…..

Enjoy

 

Δημοσιεύτηκε στο Giannis Whisky and Travel

SHARE :

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on digg
Share on stumbleupon
Scroll to Top