το αποστακτηριο του Ardbeg

το αποστακτηριο του Ardbeg

To αποστακήριο του Ardbeg βρίσκεται στη βραχώδη ακτή της νότιας μεριάς του νησιού Islay όπου αιώνες πριν, λαθρέμποροι αποθήκευαν τα εμπορεύματά τους. Κάποιοι επιλέγουν να ταξιδέψουν στο αποστακτήριο μέσω του δύσβατου δρόμου που ξεκινά από την περιοχή του Port Ellen. Άλλοι ακολουθούν τη μυρωδιά, τη μοίρα ή τη συμβουλή ενός καλού φίλου.

Στη Δυτική ακτή της Σκωτίας, βρίσκεται το νησί Islay. Έχει μόλις 4 km μήκος με βραχώδεις ακτές και λιγοστούς κολπίσκους, ένα άγριο και ανεμοδαρμένο νησί, γνωστό σε όλο το κόσμο για τα τυρφώδη ουίσκι του και αποτελεί αναμφίβολα τόπο λατρείας για τους πιστούς του βασιλιά των αποσταγμάτων. Το νησί είναι ιδανικό μέρος για απόσταξη ουίσκι εξαιτίας του άφθονου και μαλακού νερού, του γόνιμου εδάφους και των άπειρων εκτάσεων που διαθέτει, γεμάτα πολύτιμη τύρφη. Το Islay αποτέλεσε την πύλη του ουίσκι για ολόκληρη τη Σκοτία και στο παρελθόν. Απέχοντας μόλις 20 χιλιόμετρα από τη βόρεια άκρη της Ιρλανδίας, όπου και ξεκίνησε η ιστορία του ποτού, ήταν πολύ εύκολο να μάθει τα μυστικά της απόσταξης από πολύ νωρίς.

Το μυστικό του όμως βρίσκεται στη τύρφη και είναι η τύρφη εκείνη που κάνει τα ουίσκι του Islay να ξεχωρίζουν από εκείνα των άλλων περιοχών. Κάθε αποστακτήριο σε αυτό το νησί των 40 χλμ. μήκους και 30 χλμ. πλάτους παράγει ουίσκι με μοναδική προσωπικότητα και φιλοσοφία. Ένα πραγματικό φαινόμενο πολυποικιλότητας.

Η τύρφη καίγεται σε καμίνια προκειμένου να στεγνώσει το κριθάρι κατά τη βυνοποίηση. Η βύνη από το Islay δίνει στο ουίσκι μια πικάντικη αίσθηση με έντονα χαρακτηριστικά που θυμίζουν έντονα το νησιωτικό περιβάλλον. Για να διατηρηθεί το χαρακτηριστικό ύφος του αποστακτηρίου απαιτείται το malt που χρησιμοποιείται στην παραγωγή να διατηρεί στο ελάχιστο 50 ppm (phenol parts per million).

Το αποτέλεσμα το τελικό προϊόν είναι μια μυρωδιά περίεργη, ιδιότυπη, που δεν μοιάζει καθόλου με τη μυρωδιά του τζακιού και χαρίζει απλόχερα, απρόσμενες, δυνατές συγκινήσεις που δεν απευθύνονται σε μη-μου-άπτου ουρανίσκους. Αρώματα γεμάτα γήινη κάπνα και ιώδιο, που έτσι και κλείσεις τα μάτια σου κι αφήσεις το μυαλό σου να χαθεί, σε ταξιδεύουν σε ομιχλώδεις βραχότοπους και νιώθεις το κύμα να σκάει κυριολεκτικά στα πόδια σου.

Το αποστακτήριο είναι ένα ομολογουμένως ένα εντυπωσιακό κτηριακό σύμπλεγμα που εναρμονίζεται απόλυτα με το περιβάλλον. Βρίσκεται σε μια πολύ όμορφη τοποθεσία, κυριολεκτικά πάνω στη θάλασσα.

Δεν θεωρείται άδικα ως ένα από τα ομορφότερα αποστακτήρια της Σκωτίας.

Με πίστη στην παράδοση η χρωματική παλέτα του αποστακτηρίου και οι υφές, έχουν εμπνευστεί από το πράσινο χρώμα των βρύων του νησιού Islay, το καφέ χρώμα της τύρφης και το κρεμ χρώμα που αναπαριστά το κρεμώδες γευστικό προφίλ του Ardbeg. To εικονικό Α που υπάρχει στο λογότυπο του Ardbeg είναι κέλτικο ενώ ο κύκλος και τα σχέδια μέσα σε αυτόν είναι μια αναφορά στα σκαλίσματα του Kildalton Cross που βρίσκεται κοντά στο αποστακήριο. Tο πασίγνωστο λογότυπό του με το γράμμα “Α”, είναι κατοχυρωμένο ως trademark από το 1911!

Το αποστακτήριο του Ardbeg ιδρύθηκε το 1815 από τον John Mac Doughall και λειτούργησε υπό την εταιρεία Private Ltd. Co. έως τον Ιανουάριο του 1977 οπότε και πέρασε στα χέρια της Hiram Walker(παραγωγού εταιρείας του Ballantine). Στην συνέχεια αγοράστηκε από την Allied Distillers η οποία μερικώς λόγω υπερπαραγωγής και μερικώς λόγω της παγκόσμιας πτώσης στην ζήτηση οδηγήθηκε στο να σταματήσει τη λειτουργεία του αποστακτηρίου το 1981.Το Ardbeg παραμένει σιωπηλό μέχρι το 1989 που αρχίζει δειλά να επανεμφανίζεται με περιορισμένη παραγωγή. Η έκρηξη θα έρθει το 1997 οπότε και η Glenmorangie Plc. αγοράζει το αποστακτήριο και ξεκινάει κανονικά για άλλη μια φορά(και ευτυχώς για μας) την παραγωγή. Ένα χρόνο αργότερα μάλιστα, το 1998 κέρδισε το τίτλο του αποστακτηρίου της χρονιάς. Σήμερα ανήκει στην Louis Vuitton Moët Hennessy και θεωρείται ως ένα από τα πιο καινοτόμα αποστακτήρια του κόσμου όχι μόνο για το whisky του, αλλά και για το μοναδικό μάρκετινγκ και διαφημιστικό στυλ. Ας μην ξεχνάμε ότι είναι το πρώτο αποστακτήριο που έστειλε whisky στο διάστημα για να μελετήσει την επίδραση της μηδενικής βαρύτητας στην ωρίμανση.

*Ευχαριστούμε θερμά τη Diageo Hellas, διανομέα του Ardbeg στην Ελλάδα, για την ευγενική παροχή της φιάλης Ardbeg 10 που θα δοκιμαστεί στην εκδήλωση: Το Greek Whisky Association πάει Καστοριά́ στις 29 Ιουνίου 2020.

SHARE :

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on digg
Share on stumbleupon
Scroll to Top