ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΑΠΟ ΤΑ ΑΛΛΑ

29/03/2018

ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΑΠΟ ΤΑ ΑΛΛΑ

γράφει ο Μανώλης Μαθιουδάκης από το whisky beat

Τι σου έρχεται πρώτο στο μυαλό όταν ακούς τη λέξη whisky; Ένα όμορφο bar; Ένα αγαπημένο πρόσωπο; Ένα παραμυθένιο σκωτσέζικο τοπίο; Ίσως όλα αυτά μαζί και ακόμα περισσότερα.

Έχοντας ζήσει τα τελευταία χρόνια στη Σκωτία είχα την τιμή και την τύχη να γνωρίσω το whisky και να «γαλουχηθώ» στην κουλτούρα του στον τόπο που είναι συνυφασμένος με τον «βασιλιά των αποσταγμάτων» και που αντιπροσωπεύει τις αξίες του όσο κανείς άλλος.

Στη Σκωτία αντιλαμβάνεσαι ότι whisky δεν είναι οι δημοπρασίες, ο «υγρός χρυσός» και η επίδειξη γνώσεων αλλά είναι οι άνθρωποι του, το να μοιράζεσαι ένα δράμι με ένα αγαπημένο πρόσωπο, το κρύο και η βροχή της Σκωτίας, τα αρώματα που συναντάς σε ένα αποστακτήριο, η γευσιγνωσία, οι καλοί φίλοι, οι καινούργιοι φίλοι, η ζεστασιά ενός τζακιού, η κουλτούρα και το μεράκι ενός ολόκληρου λαού.

Ενός λαού που έχει μάθει ότι η ποιότητα προηγείται πάντα της ποσότητας, ότι η αναμονή είναι «χρυσός», ότι η βροχή είναι «ευλογία» και ότι η όλη ουσία του whisky είναι το να περνάς καλά.

Αν πάρεις μέρος στο «ταξίδι», το να περάσεις καλά είναι εγγυημένο. Το ταξίδι αυτό είναι διαφορετικό από τα άλλα. Είναι ένα ταξίδι με προορισμό την απόλυτη γευστική εμπειρία που θα κάνει τις αισθήσεις σου να πάρουν φωτιά. Και είναι οι μικρές λεπτομέρειες που κάνουν αυτή την εμπειρία ξεχωριστή.

Το άνοιγμα μιας καινούργιας φιάλης, ο ήχος που κάνει το whisky όταν πέφτει στο ποτήρι, η πρώτη μυρωδιά και η πρώτη γουλιά ενός πολύτιμου αποστάγματος, μια βραδιά γευσιγνωσίας με φίλους, η συζήτηση, οι προτάσεις για νέες δοκιμές, μια επίσκεψη σε ένα αποστακτήριο στη Σκωτία.

Θα μπορούσα να γράφω σελίδες ολόκληρες αλλά η ουσία είναι ότι οι εμπειρίες είναι προσωπικές όπως και η απόλαυση και αυτές που κάνουν τη διαφορά και γίνονται αναμνήσεις, μένουν για πάντα μαζί μας και κάθε μια συμβάλλει με το δικό της τρόπο στην απόλαυση.

Αυτό που αποτελεί ίσως από τις σημαντικότερες «στάσεις» στο γευστικό σου ταξίδι και αποτελεί σημείο αναφοράς και παντοτινή ανάμνηση κάθε whisky lover είναι η επίσκεψη σε ένα σκωτσέζικο αποστακτήριο. Σε έναν τόπο μαγευτικό με κλίμα ιδανικό για την παραγωγή του ποιοτικότερου whisky στον κόσμο, έχεις την ευκαιρία όχι μόνο να δεις από πρώτο χέρι την διαδικασία παραγωγής «από το κριθάρι στο μπουκάλι» αλλά και να γνωρίσεις και να μιλήσεις με ανθρώπους του χώρου που οι γνώσεις τους και οι εμπειρίες τους είναι παραπάνω από πολύτιμες.

Τι μπορεί να συγκριθεί με την εμπειρία να επισκέπτεσαι το μέρος που παράγεται το αγαπημένο σου whisky;

Να βλέπεις το κριθάρι που χρησιμοποιούν, τον πολτό να ζυμώνεται και να αποκτάει αλκοολική υπόσταση, τους αποστακτήρες να «βρυχώνται» ζεσταίνοντας το υγρό μέσα τους ώστε να ξεχωρίσουν μόνο το «πνεύμα» του, την ουσία του, το «καλό» μέρος του. Ωστόσο, ίσως η καλύτερη στιγμή της επίσκεψης σε ένα αποστακτήριο είναι η επίσκεψη στην αποθήκη, εκεί όπου το whisky «κοιμάται» και ωριμάζει σε μια αέναη αλληλεπίδραση με το ξύλο των βαρελιών. Δεν μπορείς να ξεχάσεις αυτή την εμπειρία.

Περπατάς ανάμεσα στα βαρέλια, μυρίζεις τις αναθυμιάσεις τους και αισθάνεσαι το χρόνο να κυλά αντίστροφα καθώς βλέπεις βαρέλια που υπάρχουν εκεί, ακούνητα, για δέκα, είκοσι, τριάντα χρόνια…

Συνταξιδιώτες σε αυτή την υπέροχη συλλογή αναμνήσεων όλοι όσοι εκτιμούν το whisky όπως του αρμόζει. Χωρίς υπερβολές και πάντα με καλή διάθεση και καλή παρέα.

Τελικά ίσως το κυνήγι της γεύσης να είναι το ταξίδι και όχι ο προορισμός. Ίσως αυτό να είναι που το κάνει διαφορετικό. Οι εμπειρίες που θα αποκτήσεις στο ταξίδι, είναι εμπειρίες που σου αλλάζουν την ζωή. Αν έχεις ήδη ξεκινήσει το ταξίδι σου, ξέρεις. Αν όχι, ξεκίνα και δεν θα χάσεις.

 

Slàinte mhath!

SHARE :

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on digg
Share on stumbleupon
Scroll to Top